Franskbrød med havregryn og kærnemælk

Dejligt blødt franskbrød med nogle gode fibre og kærnemælk

Henriette 15. januar 2017

Du følger nu Henriette


Du vil nu modtage en email hver gang Henriette indtaster en ny opskrift som du har adgang til at se

denne side kan du administrere listen over de brugere som du følger.
Du kan bl.a. slå notifikationer til og fra for udvalgte brugere


Sluk ikke skærmen
Sådan gør du:
Kog noget vand (ikke de 2 dl. nævnt i ingredienslisten, de skal tilsættes senere) og hæld over rugkernerne. Lad dem trække i 15 min.

 

Hæld havregryn i den skål dejen skal æltes i, og hæld kærnemælk ved. Lad det trække i 10 min. Smulder gæren heri og rør til gæren er nogenlunde opløst (1/2 minuts tid).

 

Når rugkernerne er færdige med at trække hældes de i en sigte så overskydende vand løber fra. Skyl kernerne i koldt vand og hæld dem ned til havregrynsblandingen.

 

Tilsæt de øvrige ingredienser på nær olien og ælt godt. Gerne i 10 min. Tilsæt olien og ælt et parminutter mere. 

 

Lad dejen hæve 1-2 timer ved stuetemperatur og hæld den over i en stor brødform (rugbrødsform). Drys evt. lidt mel på toppen for at forhindre at dejen klæber fast i den film du dækker formen med. Dæk formen med film og stil den i køleskabet natten over. Tag evt. formen ud af køleskabet et par timer før brødet bages. Ellers stil det blot direkte fra køleskabet i en kold ovn. Stil evt. en bradepande i bunden af ovnen med vand, så får du meget fugt i ovnen under bagningen. Tænd ovnen på 180 grader og lad brødet bage indtil centrumtemperaturen er 90 grader. Du skal regne med at det tager halvanden time . Brug et stegetermometer.

 

TIPS

Æltningen er vigtig for hæveevnen, men hvis brødet langtidshæves kan du godt skære ned på æltningen, hvis ikke du har en maskine til at gøre det for dig.

Hvis du vil have brødet hurtigere færdigt, kan du anvende 50 g. gær, og når brødet skal hæve for anden gang i formen lader du det hæve ved stuetemperatur i en times tid (til dobbelt størrelse), hvorefter du bager det. Da dejen ikke er kold skal den ikke bage så længe.

Du kan fryse det ned i mindre stykker når det er friskbagt, men det holder sig fint frisk i et par dage pga. kærnemælken. 

Du behøver ikke en bageform, du kan bare lægge det på bagepladen, så bliver faconen bare en anden. Men hvis du skal hæve det i køleskab skal det selvfølgelig ligge i/på noget som kan være i køleskabet. 

Udskift evt. noget af hvedemelet med manitobamel for en blødere krumme. Eller udskift 200 g. af hvedemelet med eks. grahamsmel for et sundere og mere fiberrigt brød.

Ønsker du at lave en kopi af opskriften? Kopien vil blive gemt som en privat opskrift med dig som ejer
Upload et foto Tilladte filtyper:
png, jpg, jpeg, gif, webp

Del opskriften med dine kontakter



Vil du slette opskriften?


Opskrifter der er brugt som ingrediens i andre opskrifter, eller på siden "Mine kalorier" vil blive deaktiveret i stedet for at blive slettet.
Opskriften vil derefter ikke længere kunne findes i søgninger, under kategorier eller som ingrediens til andre opskrifter osv.
Den vil blive markeret


Opskriften hører til kategorierne:

Private kategorier

Tilføj eller fjern opskriften fra dine private kategorier

Ny privat kategori:
Private kategorier kan redigeres eller slettes på på denne side

Næringsberegninger på opskriftsamleren.dk er foretaget ved brug af brugernes egne indtastede ingredienser (f.eks. varedeklarationer), data fra © Fødevaredatabanken (Fødevareinstituttet, DTU), version 7, 2008, © Fødevaredata (https://frida.fooddata.dk), version 4, 2019, samt version 5.2, 2024. Alle beregninger, samt beregnede tal og informationer vedr. diæter - såsom LCHF og lignende, skal derfor betragtes som vejledende.

© 2012-2025, Opskriftsamleren.dk