Gløggekstrakt
Opskriften giver:
Ingredienser
3 | dl | Appelsinsaft, friskpresset |
1 | stk | Vanillestang |
4 | stk | Kanel, stang |
1 | tsk | Allehånde |
10 | stk | Sorte peberkorn |
5 | stk | Stjerneanis |
20 | stk | Nelliker |
0,5 | tsk | Friskrevet muskat |
1 | tsk | Kardemommefrø |
5 | g | Lakridsrod |
25 | g | Frisk ingefær i tynde skiver |
200 | g | Rørsukker |
200 | g | Muscovadosukker eller farin |
6 | dl | Portvin, erstattes med noget andet ved Low FODMAP f.eks brandy |
1 | dl | Snaps, smagsneutral |
1,5 | dl | Mørk rom (udelades ved Low FODMAP) |
3 | stk | Øko. Appelsiner i skiver med skal |
1 | stk | Øko citron i skiver med skal |
Flæk vanillestangen, tag kornene ud, ælt dem med en spsk af rørsukkeret. Kom både korn og stang i en stor gryde, sammen med sukkeret og alle krydderierne.
Pres appelsiner til du har 3 dl. Kom det op i gryden og få det stille og roligt i kog. Lad det koge 3-4 min og sluk derefter varmen.
Hæld portvin, snaps og rom i gryden, rør godt. Put de skiveskårne appelsiner og citron i og rør igen.
Grydens indhold hældes nu i en stor beholder med låg, f.eks. Et patentglas der kan rumme ca. 2 liter.
Ekstrakten skal nu trække i 1-3 uger. Vend glasset rundt nogle gange under forløbet.
Si ekstrakten og hæld på flasker. Den kan holde længe pga. det høje alkoholindhold.
Når gløggen skal laves bruges ca. 1/4-1/2 dl ekstrakt pr. 2 dl rødvin.
Pga. den høje alkoholprocent er gløggen for stærk til nogen der skal køre.
Næringsindhold pr. 100 g | |
Energi | 734 kJ |
Kalorier | 175 kcal |
Fedt | < 1 g |
- mættede | < 1 g |
- enkeltumættede | < 1 g |
- flerumættede | < 1 g |
Kulhydrater | 27 g |
- heraf sukker | 13 g |
Kostfibre | 2 g |
Protein | < 1 g |
Salt | < 1 g |
Anslåede værdier |
Guideline Daily Amount (GDA)
(Vejledende dagligt indtag)
Ved indtagelse af 1 liter (1654 g)
kJ 12140
145 %
kcal 2894
145 %
Fedt 5 g
7 %