Low FODMAP boller
God luftig bolle, med kun 18 g. spelt pr. bolle. Den lange hævetid virker som surdej, der reducerer fruktaner (oligo). Du kan spise 2,5 boller.
Opskriften giver 9 boller
Ingredienser:
Fremgangsmåde:
Kog havregrød af 1 dl havregryn og 2 dl vand. Jeg koger det i tallerkenen i microovnen, 2 min fuld effekt. Men den kan selvfølgelig også koges sammen i en gryde.
Imens hældes 1 spsk. olie i en stor frysepose (8 eller 11 ltr.), eller en røreskål.
Grøden hældes over i posen/røreskålen sammen med 2 dl vand.
1 dl vand kommes i den varme tallerken eller gryde, når vandet er lillefingerlunt opløses gæren heri. Når havregrødsblandingen er lillefingerlun, hældes gærblandingen i.
Hæld derefter fuldkornsrismel, salt, ahornsirup, og 2 strøgne tsk. FiberHusk i posen og bland indholdet godt.
Tilsæt speltmel og bland igen til dejen er ensartet. Luk posen i toppen med en klemme eller lign. og lad den hæve i køleskabet natten over. Hvis du bruger en skål, så dæk den med film og sæt på køl.
Næste dag klippes posen op og dejen hakkes ud med en spartel eller formes med våde hænder. Vær forsigtig, så luften bliver i dejen.
Bollerne sættes på bagepapir og bages ved 250 grader 20-25 min.
Fif:
Dejen kan tilsættes smag inden bagning f.eks 1/2 tsk. kanel og 10 g. mælkechokolade pr. bolle. Efterhæver 30 min. og bages som anført. Vær dog opmærksom på, hvis du bager færre boller ad gangen skal bagetiden sættes ned.
Jeg bruger 2 bradepander vendt mod hinanden, som varmes op sammen med ovnen. Med en pizzaspade, sætter jeg bollerne med bagepapir, direkte i den brandvarme bradepande og sætter den anden på som låg. Her bages de 15-20 min og derefter 5-10 min uden den øverste bradepande.