Rugbrød uden surdej
Indtastet 2. november 2014 af: Henriette
Opskriften giver:
Ingredienser
5 | dl | Kærnemælk |
200 | g | Rugkerner, hele/knækkede |
25 | g | Gær |
75 | g | Solsikkekerner |
100 | g | Hørfrø, rå |
25 | g | Sesamfrø, upolerede |
75 | g | Rugflager |
200 | g | Rugmel, groft, fuldkornsrugmel |
200 | g | Grahamsmel, fuldkornshvedemel |
10 | g | Sirup |
12 | g | Salt, stensalt, køkkensalt |

Hvis du er i god tid sætter du rugkernerne i blød i 1-2 timer. Ellers koger du dem i et par minutter og skyller dem i en sigte, så de ikke er alt for varme.
Opløs gæren i en skål med kærnemælk, og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen i hånden eller på maskine 5-10 min., jo længere des bedre.
Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.
Drys evt. noge birkes, sesamfrø eller solsikkefrø i en rugbrødsform, før du hælder dejen i (det smager skønt hvis rugbrødet efterfølgende ristes). Dæk med viskestykke og lad brødet hæve lunt i endnu en time. Husk evt. at smøre formen først.
Stil brødet i en 225 grader varm ovn, og skru ned på 180 grader, når det sættes ind.
Lad det bage i 1½ times tid. Kernetemperaturen skal være 97 grader.
Lad brødet stå i formen i nogle minutter og hæld det derefter ud på en rist, så det kan køle.
Næringsindhold pr. 100 g | |
Energi | 1230 kJ |
Kalorier | 294 kcal |
Fedt | 8 g |
- mættede | 1 g |
- enkeltumættede | 2 g |
- flerumættede | 4 g |
Kulhydrater | 44 g |
- heraf sukker | - |
Kostfibre | 8 g |
Protein | 10 g |
Salt | - |
Anslåede værdier |
Guideline Daily Amount (GDA)
(Vejledende dagligt indtag)
Ved indtagelse af 1 brød (1241 g)
kJ 15265
182 %
kcal 3646
182 %
Fedt 103 g
147 %