Rugbrød uden surdej
Opskriften giver 1 brød
Ingredienser:
Fremgangsmåde:
Hvis du er i god tid sætter du rugkernerne i blød i 1-2 timer. Ellers koger du dem i et par minutter og skyller dem i en sigte, så de ikke er alt for varme.
Opløs gæren i en skål med kærnemælk, og tilsæt de øvrige ingredienser. Ælt dejen i hånden eller på maskine 5-10 min., jo længere des bedre.
Læg et viskestykke over skålen og lad dejen hæve et lunt sted i en times tid.
Drys evt. noge birkes, sesamfrø eller solsikkefrø i en rugbrødsform, før du hælder dejen i (det smager skønt hvis rugbrødet efterfølgende ristes). Dæk med viskestykke og lad brødet hæve lunt i endnu en time. Husk evt. at smøre formen først.
Stil brødet i en 225 grader varm ovn, og skru ned på 180 grader, når det sættes ind.
Lad det bage i 1½ times tid. Kernetemperaturen skal være 97 grader.
Lad brødet stå i formen i nogle minutter og hæld det derefter ud på en rist, så det kan køle.