Surdejsrugbrød, 1. gang
Til dig der ikke allerede har en surdej til rugbrød
Opskriften giver 3 portioner
Ingredienser:
Fremgangsmåde:
Dag 1:Alle ingredienser røres sammen aftenen før du vil bage rugbrød.
Brug en meget stor skål, da det hæver til dobbelt størrelse, og der skal tilsættes flere ingredienser på andendagen.
Røres med grydeske til melet er opløst. Dejen skal ikke æltes.
Hviler tildækket på køkkenbordet natten over.
Dag 2:
Knækkede rugkerner og de andre kerner overhældes med kogende vand. Skal trække til det er afkølet.
Ønsker man at komme hurtigt videre, kan man bruge halvt koldt vand og en trækketid på 10 minutter.
Rugbrødsmalten udrøres i kernerne (alternativt kan bruges 1 stk. hvidtøl/maltøl, som erstatter den tilsvarende mængde kogende vand).
Saltet og kernerne røres sammen med rugbrødsdejen med en grydeske til farven og udseendet er jævn. Skal stadig ikke æltes. Konsistensen skal være som en tyktflydende grød.
Formene smøres med smør og drysses med sesamfrø (eller solsikkekerner, birkes, græskarkerner efter smag, men de er sværere at fordele).
Dejen hældes i formene og drysses igen med samme slags frø.
Husk at tage ca. 3 dl dej fra til næste gang der skal bages rugbrød. Hældes på et stort glas og stilles i køleskabet (= surdej).
Hæver i 1 - 2 timer til dejen ca. når kanten af formene.
Bages ved 190 grader i 99 minutter på nederste rille.
Hvis man ønsker en blød skorpe, skal de færdigbagte brød straks pakkes i husholdningsfilm.
Ønsker man en sprød skorpe, pakkes de i et rent viskestykke.
Lader man dem afkøle uden de pakkes ind, får man en meget tør skorpe som er svær at skære og spise.
Lad brødene sætte sig til dagen efter, inden de skæres.
Tips:
Du kan variere brødene med mange forskellige slags kerner, men brug kun 300 gram ialt.
F.eks. solsikkekerner, hørfrø, græskarkerner, sesamfrø, nødder/mandler (hele eller hakkede).
Evt. tilsættes dejen et par revne gulerødder, som smager godt sammen med birkes på skorpen.
1 tsk. friskkværnet fennikelfrø giver en dejlig duft og smag til brødet.
6 finthakkede figner, giver en god smag og sødme til brødet. De hakkes nemmest i en foodprocessor med lidt mel, så de ikke klumper sammen.